Introducere
Cursul nostru isi propune sa faca o initiere in lucrul cu php si MySql. Vom trece in aceste 12 lectii in mare prin toate capitolele unui curs de php, prezentand exemple cel mai mult si dandu-va referinte pentru a putea studia mai mult pe cont propriu. La sfarsitul cursurilor speram sa puteti face singuri cate o mica aplicatie.
Instalare programe necesare pentru lucrul local
Iata un prim pas in lucrul cu PHP si MySQL: vestea buna este ca puteti lucra cu aceste programe, local, pe computerul dvs., sub Windows (98,2000, XP). Daca cineva lucreaza sub Unix/Linux exista variante de php, mysql si server de web Apache pentru Unix/Linux. Ne vom referi in continuare la instalarea sub Windows.
Puteti fie sa instalati separat PHP de pe site-ul www.php.net, MySQL de pe site-ul www.mysql.com si un server de web Apache de pe www.apache.org.
Dar mai simplu este sa instalati asa numitul "PHPTriad", un grup de 3 programe care se vor instala pe computerul dvs.: PHP, MySQL si server-ul de web Apache.
Il gasiti la adresa http://sourceforge.net/projects/phptriad (PhpTriad 2.2).
Adresa directa de download este: http://prdownloads.sourceforge.net/phptriad/phptriad2-2-1.exe?download
In mod normal instalarea se va face pentru Apache in c:apache, pentru MySQL in c:apachemysql, iar php-ul se va instala in c:apachephp .
Dupa instalare puteti sa va puneti cate un shortcut in StartUp pentru C:apacheApache.exe (care porneste server-ul web de Apache) si pentru C:apachemysqlbinwinmysqladmin.exe .(care porneste MySQL-ul).
Apoi in browser-ul vostru deschideti : http://localhost/ . Veti vedea paginile web pe care le veti aseza in C:apachehtdocs (acesta corespunde cu wwwroot de pe un server de web obsinuit).
In mod normal daca lucrati cu server-ul de Apache, va trebui sa opriti functionarea server-ului de IIS (daca il aveti instalat in Win 98, Win 2k sau Win XP).
Lucrul cu bazele de date MySQL
Pentru a deschide o baza de date MySQL puteti folosi phpMyAdmin, o unealta care se instaleaza odata cu phpTriad (il gasiti dupa instalare la http://localhost/phpMyAdmin ), sau un program gen MySQLFront (acesta a ajuns la versiunea 2.5 si momentan nu mai este dezvoltat, dar este o unealta foarte buna, cu care va puteti conecta la baza de date), pe care il gasiti la adresa: http://mysqlfront.sstienemann.de/ sau http://mysqlfront.venturemedia.de/ (la rubrica News).
Dupa ce instalati MySQLFront, va conectati la baza de date locala cu : hostname: localhost; user: root; port:3306 (este portul implicit). Ulterior puteti seta o parola pentru user-ul root (administrator al bazei de date) si veti putea da acces pentru alti useri la diferite baze de date. Dupa conectarea cu MySQL Front la baza de date, veti putea crea propriile baze de date.
Editarea programelor PHP
Pentru editarea programelor PHP puteti folosi un editor simplu de text (gen Notepad sau Edit pe care le aveti instalate in Windows), sau un program mai avansat care sa va arate automat si sintaxa limbajului, asa cum este HomeSite (de la www.allaire.com, din pacate acesta nu este gratuit) sau un editor gratuit cum ar fi PhpEdit (de la www.phpedit.net ), sau Maguma Studio (il gasiti la http://www.maguma.com/en/lightdownload.html ).
|