BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
 
-Drumul tau catre internet-  
line decor
  HOME 
line decor
   
 
4.Crearea legaturilor

Limbajul HTML utilizeaza hiperlegaturile pentru a realiza o conexiune cu un alt document de pe Web (Internet).

Aceste legaturi sunt utile deoarece ele permit o deplasare dirijata si usor de inteles prin documentele HTML (prin paginile HTML care constituie un site).

Exista trei tipuri de legaturi:
- interne = legaturi in interiorul unui document HTML (pagina Web). Aceste legaturi ajuta la deplasarea prin documente ce contin foarte multa informatie (text);
- locale = legaturi la alte pagini HTML de pe acelasi server Web;
- externe = legaturi la pagini HTML aflate pe alte servere Web.

D.1. Marcajul <a> si atributul "href".

Limbajul HTML utilizeaza marcajul ancora <a> (anchor = ancora) pentru a crea o legatura spre un alt document. Un marcaj ancora poate tinti (indica) orice resursa de pe Web: un document HTML, o imagine (fisier grafic), fisier sunet, film, etc.

Sintaxa care ne permite sa cream o ancora este urmatoarea:

<a href="URL">Text ce va fi afisat</a>

Marcajul <a> este utilizat pentru a crea ancora, iar atributul "href" stabileste adresa documentului de care se leaga ancora. Textul dintre marcajul de start <a> si marcajul final </a> va fi textul care va fi afisat ca hiperlegatura.

Pentru a exemplifica cele discutate anterior vom utiliza un document HTML care va contine o hiperlegatura catre motorul de cautare "Google" (www.google.com). Continutul documentului HTML va este oferit in continuare:

<html>
<body bgcolor="orange">
<a href="http://www.google.com/">GOOGLE!</a>
</body>
</html>

Daca vom da un click (butonul din stanga al mouse-ului) pe textul "GOOGLE", acesta va avea ca rezultat deplasarea la pagina de start a motorului de cautare "Google".

Urmatorul exemplu contine o legatura catre pagina HTML "d2a.html" (<a href="d2a.html">Legatura catre a doua pagina!</a>) si o legatura ce permite deschiderea automata a formularului de introducere a unui e-mail(<a href= "mailto:nume@yahoo.com">Trimite un e-mail!</a>).

Pagina HTML "d2a.html" contine o legatura (<a href="d2.html">Inapoi la prima pagina!</a>) care permite reantoarcerea la pagina HTML initiala (d2.html).

Continutul fisierului "d2.html":

<html>
<body bgcolor="orange">
<h1>Pagina 1</h1>
<a href="d2a.html">Legatura catre a doua pagina!</a>
<hr>
<a href="mailto:nume@yahoo.com">Trimite un e-mail!</a>
</body>
</html>

Continutul fisierului "d2a.html":

<html>
<body bgcolor="orange">
<h1>Pagina 2</h1>
<a href="d2.html">Inapoi la prima pagina!</a>
</body>
</html>

D.2. Atributul "target".

Atributul "target" ne permite sa definim unde va fi deschis documentul spre care ne trimite un marcaj ancora <a>.

Urmatorul fragment de cod sursa va deschide documentul (pagina de start a motorului de cautare Yahoo) intr-o noua fereastra a navigatorului:

<a href="http://www.yahoo.com/" target="_blank">Yahoo!</a>

In urmatorul tabel va sunt oferite valorile atributului "target" si o scurta descriere a scopului lor.

Valoare atribut "target" Scop
target="_blank" Deschide (incarca) noul document intr-o fereastra noua.
target="_self" Deschide (incarca) noul document in aceasi fereastra cu marcajul ancora (inlocuieste continutul ferestrei).
Este optiunea implicita, in cazul in care nu se utilizeaza atributul "target".
target="_parent" Deschide (incarca) noul document in cadrul (frame) principal (parinte) in cazul utilizarii cadrelor (frames).
target="_top" Deschide (incarca) noul document in intreaga fereastra a navigatorului, eliminand cadrele.

D.3. Atributul "name".

Atributul "name" este utilizat pentru a atribui un nume unei ancore. Utilizarea unei ancore ce are atribuit un nume permite crearea unei legaturi ce ne va trimite direct la o anumita sectiune dintr-un document HTML (pagina HTML), eliminand deplasarea prin document pentru a gasi ceea ce cautam.

Sintaxa unei ancore ce are atribuit un nume este urmatoarea:

<a name="nume">Textul care se afiseaza</a>

Atributul "name" este utilizat pentru a crea o ancora cu nume. Numele atribuit unei ancore (marcaj ancora) poate fi orice nume doriti.

In continuare va este oferit un exemplu de declarare a unei ancore cu nume atribuit:

<a name="sfaturi">Sfaturi utile!</a>

Pentru a ne lega de o ancora ce are atribuit un nume vom adauga caracterul "#" si numele ancorei la sfarsitul adresei URL, dupa cum se poate observa in continuare:

<a href="www.pagina.com/pagina.html#sfaturi">Cititi sfaturile utile!</a>

Marcajul ancora anterior va trimite utilizatorul direct la textul din interiorul ancorei "<a name="sfaturi">Sfaturi utile! </a>" din documentul HTML "pagina.html" aflat la adresa "www.pagina.com".

O legatura din documentul HTML "pagina.html" catre o ancora din interiorul aceluiasi documentului are urmatoarea sintaxa:

<a href="#w2">Sfaturi utile Windows XP!</a>